- PVV-verkenner Gom van Strien ontkent bechuldigingen van fraude bij oud-werkgever Utrecht Holdings, een dochterbedrijf van de Universiteit Utrecht en het ziekenhuis Utrecht UMC.
- NRC meldde zondag dat de aangifte bij een fraudezaak van maart dit jaar Van Strien noemt als oud-medewerker.
- Van Strien is door de PVV aangewezen als verkenner om naar mogelijkheden te kijken voor de vorming van een kabinet.
- Lees ook: 7 opvallende dingen die je wilt weten over Geert Wilders van de PVV, de grote winnaar van de verkiezingen
Verkenner Gom van Strien wordt in verband gebracht met fraude bij een dochterbedrijf van de Universiteit van Utrecht en het UMC Utrecht, meldt NRC.
Tegen de krant ontkent hij de beschuldigingen, “Als dit naar buiten komt, ga ik actie ondernemen tegen de universiteit want dan gaat het er alleen om om mijn naam te beschadigen”, zegt hij in NRC. Hij zegt nooit opheldering te hebben gekregen over de beschuldigingen.
Zondagmiddag liet Van Strien weten dat hij doorgaat als verkenner: “Ik heb inmiddels contact gehad met Geert Wilders en de voorzitter van de Tweede Kamer, die mij in overleg met alle gekozen lijsttrekkers als verkenner heeft benoemd en ga door met mijn werk als verkenner”, aldus Van Strien in een verklaring.
Van Strien gaat maandag aan de slag. Hij moet de komende twee weken kijken welke mogelijkheden er zijn om een coalitie te vormen. Van Strien zit voor de PVV in de Eerste Kamer.
De fraudezaak betreft Utrecht Holdings, een dochterbedrijf van de de Universiteit Utrecht en het ziekenhuis UMC Utrecht. In maart dit jaar deed Utrecht Holdings aangifte tegen twee medewerkers en een oud-medewerker wegens "verdenkingen van oplichting en omkoping in verband met aandelentransacties van twee voormalige deelnemingen van Utrecht Holdings in de periode 2006-2018".
Volgens documenten in handen van NRC blijkt dat het bij de oud-medewerker gaat om Van Strien die tot in 2009 bestuurder was van Utrecht Holdings. Dat bedrijf is het Knowledge Transfer Office van de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht.
In een rapport van onderzoeksbureau Deloitte staat volgens de krant dat Van Strien en diens opvolger de aandelen van bedrijven die zijn ontstaan uit de universiteit of het UMC in handen speelden van een extern bedrijf (Hereswint BV) waarvan hun echtgenotes elk 32 procent van de aandelen in handen hadden. De andere aandeelhouder waren een oud-buurman en vriend van Van Strien, en diens zus.
De 72-jarige senator zegt in januari op de hoogte te zijn gesteld van de beschuldigingen. "Die zijn in mijn ogen ongegrond en ik neem daar met kracht afstand van." Hij zegt op de verdenkingen te hebben gereageerd, maar niets meer te hebben gehoord.
"Ik heb via een persbericht begrepen dat aangifte is gedaan, maar mij is niet bekend of dat tegen mij is gedaan, noch hoe het met deze aangifte staat", aldus Van Strien.
PVV-verkenner Van Strien wil vaart maken met vorming kabinet
In de politiek en in de samenleving is een "groot gevoel van urgentie om vaart te maken met de vorming van een kabinet", zei verkenner Van Strien vrijdagmiddag op zijn eerste persconferentie. Het zal niet eenvoudig worden, tekende hij daar meteen bij aan. "De verkiezingsuitslag is complex. De zetelverhoudingen zijn fors gewijzigd."
Van Strien is zich er daarom van bewust dat zijn verkennerschap "geen eenvoudige opdracht is". Maandag begint hij met gesprekken met de lijsttrekkers en fractievoorzitters, in volgorde van het aantal zetels dat partijen hebben gehaald. Hij ontvangt zijn partijgenoot en PVV-leider Geert Wilders als eerste. Mogelijk komen er later vervolggesprekken.
"Het wordt voor iedereen weer wennen om uit de campagnestand te komen. Dat vraagt echt iets van partijen. Het stof moet even neerdalen, even een moment van bezinning", zei Van Strien, die voor de PVV in de Eerste Kamer zit.
Kortgeleden heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen dat de verkenner op afstand moet staan van de dagelijkse politiek. Ondanks zijn rol als Eerste Kamerlid denkt Van Strien dat hij op "voldoende op afstand" staat van de politiek om de verkenningsfase tot een succes te maken.
VVD wil kabinet met PVV alleen gedogen
VVD-leider Dilan Yeşilgöz heeft vrijdag aangegeven dat ze alleen als gedoogpartner wil samenwerken met de partij van Geert Wilders.
Van Strien zegt dat hij niet op voorhand opties uit wil sluiten. "Alles is open." Hij wil ook niet reageren op wat politici in de media zeggen over mogelijke coalities, maar zich laten leiden door de gesprekken die hij met ze gaat voeren. De senator vindt het ook niet passen om tijdens de persconferentie zijn eigen analyse van de verkiezingsuitslag te delen.
"Kijk, iedere Nederlander heeft een zekere mening, een politieke opvatting", zegt de verkenner. "De Eerste Kamer staat erom bekend dat er mensen zitten die een zekere afstand hebben tot de politiek."
VD-leider Dilan Yeşilgöz vindt niet dat zij haar kiezers in de steek laat door aan te geven niet in een kabinet met de PVV te stappen. In Nieuwsuur sprak ze tegen dat het een onderhandelingstactiek is of dat ze hiermee een spelletje speelt, zoals critici binnen haar eigen partij en andere fracties menen. Ze denkt dat dit besluit de formatie "juist overzichtelijker maakt".
Ze zei dat er verschillende vormen van gedogen zijn en dat ze bereid is om afspraken te maken om een coalitie van PVV en mogelijk NSC en BBB juist constructief te helpen. Dat hoeft volgens haar niet per se te leiden tot een gedoogakkoord.
"Er is een verschil tussen verantwoordelijkheid nemen en meedoen", zei de VVD-leider. Ze zegt met "een open vizier" over de inhoud te willen praten. Daarmee nemen ze volgens haar ook een verantwoordelijkheid om problemen aan te pakken, maar ze doen dan niet mee met bewindslieden in een nieuw kabinet.
Yeşilgöz vindt dat ze met gedoogsteun wel rekenschap kan afleggen aan de 1,5 miljoen mensen die op de VVD stemden. Maar ze wijst erop dat de kiezer heeft aangegeven - met de 10 zetels verlies - dat het anders moet gaan dan voorheen en dat het aan de VVD is om "een pas op de plaats" te maken.
Op de vraag of de weigering voor kabinetsdeelname later in de formatie nog kan veranderen, wijst ze op het verlies aan zetels voor de VVD en de flinke winst voor PVV, NSC en BBB. "Die positie zie ik niet veranderen." Ook ziet ze het "niet zo snel gebeuren" dat de drie partijen zeggen dat ze niet zonder VVD-ministers kunnen.